CER-richtlijn en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten

CER-richtlijn en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten

Steeds vaker staat de veiligheid van onze samenleving en economie onder druk. Daarom is eind 2022 door de Europese Unie de Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn) vastgesteld met als doel om de fysieke weerbaarheid van Europese lidstaten ten aanzien van dreigingen te versterken. Deze CER-richtlijn is gericht op het versterken van de fysieke weerbaarheid van de vitale infrastructuur tegen fysieke risico’s zoals de gevolgen van misdrijven, sabotage, natuurrampen etc.

In Nederland is deze richtlijn vertaald naar de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten. De wet bevat verplichtingen waar organisaties aan moeten voldoen.

De specialisten van Phasium helpen hierbij. We maken een risicoanalyse, geven beveiligingsadvies en zorgen ervoor dat uw organisatie voldoet aan de Wet weerbaarheid kritiek entiteiten.

Risicoanalyse aanvragen

CER-richtlijn en de Wet weerbaarheid kritiek entiteiten

De CER-richtlijn dient als basis voor Nederlands wetgeving en heeft zich vertaald naar de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke). Daarmee wordt er een basis gelegd voor verdere verankering van rechten en plichten op fysieke beveiliging.

De Wet weerbaarheid kritieke entiteiten treedt in 2025 in werking. Vooruitlopend hierop hebben Phasium en MOC Security de folder “Van Wet naar Weerbaar” uitgebracht, over het voldoen aan wetgeving voor waterschappen.

De folder is hieronder te downloaden.

Folder: Van wet naar weerbaar

Waar letten we op bij de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten

Bij de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten richten de beveiligingsspecialisten van Phasium zich op onderstaande verplichtingen die in deze wetgeving zijn opgenomen:

  1. Risicobeoordeling | Uitvoeren risicobeoordeling die de continuïteit van de organisatie kan verstoren, potentiële relevante dreigingen, kwetsbaarheden en gevaren die tot een incident kunnen leiden, in kaart te brengen en om in te schatten hoe groot de impact van een incident is op de essentiële dienstverlening
  2. Zorgplicht | Treffen van passende en evenredige maatregelen om incidenten die de essentiële dienstverlening kunnen verstoren waar mogelijk te voorkomen, de gevolgen van incidenten te beperken en zo spoedig mogelijk kunnen herstellen als er een incident plaatsvindt
  3. Meldplicht | Kritieke entiteiten moeten incidenten die de verlening van hun essentiële diensten aanzienlijk verstoren of kunnen verstoren zo spoedig mogelijk (binnen 24 uur) melden bij de bevoegde autoriteit
  4. Toezicht | Inrichten van toezicht (obv Plan-Do-Check-Act-cyclus) voor de naleving op de verplichting uit de wet zoals de zorgplicht en meldplicht
Folder: van wet naar weerbaar

De beveiliging rondom uw organisatie verbeteren? Neem contact op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Phasium